22.07.2009

Kubbet-üs Sahra mı Mescid-i Aksa mı?

Kubbet-üs Sahra
TRT'nin Mirac Kandili için günlerce Mescid-i Aksa'dan canlı yayın yapacağız demesine rağmen Kubbet-üs Sahra'dan canlı yayın yapması, gündeme oturdu. Aslında reklamda da görüleceği gibi en başından beri bir karışıklık olduğu ortada. Bazı gazeteler de haber verirken, Mescid-i Aksa'nın fotoğrafını kullanmış. Hürriyet'in foto galarisinde sunduğu fotoğraflarda bu karışıklık rahatlıkla göze batıyor. Türkiye'de Mescid-i Aksa ile Kubbetüs Sahra hep karıştırılmakta. Yabancıların Dome of the Rock dediği Kubbetüs Sahra, maalesef Türkiye'de Mescid-i Aksa olarak biliniyor.

Polemiğin sebebi ise basit, İsrail için Old City diye tabir edilen alanda önemli olan tek tarihi yer Kubbet-üs Sahra. Çünkü Süleyman'ın Tapınağı buranın üzerinde yükselmiş durumda.



Doğal olarak Mescid-i Aksa, İsrail için "fazlalık." Hatta 1967'de Kudüs'ün işgalinde İsrail askeri tarafından yakılıp yıkılan ve zor kurtarılan bir cami. Müslümanların gayretleri sayesinde şu anda ayakta durmakta. Filistin'den gelen haberler ve şahit olduklarımız, İsrail'in yer altından Mescid-i Aksa'nın altını "arkeolojik çalışmalar" yapıldığı gerekçesiyle oyduğu yönünde. Yani açık yazalım, Mescid-i Aksa Sempozyomu'nun sonuç bildirgeside yazdığı gibi elinden gelse Mescid-i Aksa'yı yıkacak.

Mescid-i Aksa

Ve şimdi akıllara şu soru geliyor, İsrail yıllarca Müslümanlara Mescid-i Aksa'yı Kubbet-üs Sahra olarak göstermeye çalıştı, uğraştı, didindi, hatta Türkiye'de kısmi olarak başarılı oldu, TRT nasıl oldu da bu oyuna gelerek yaklaşık 300 milyon kişinin canlı izlediği programda böyle bir hata yaptı? Yoksa yine İsrail mi kazandı?

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Türkiye Diyanet Vakfi Islam Ansiklopedisi'ne göre, Mescid-i Aksa Miladî 1. asirda yikilmistir, Mescid-i Aksa aslinda simdi yoktur ve sadece yeri bir kaç duvar ile belirlidir. Yahudîler, o mescid'de kurban kesiyor, mescid olmadigi için, 2000 yildir, kurban kesemiyorlar.

Kur'an'da 'Bir gece, kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu Mescid-i Harâm'dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya götüren Allah noksan sıfatlardan münezzehtir; O, gerçekten işitendir, görendir. (Isra 1)'den kastedilenin aslinda olmayan (yikilmis olan) Kudüs'teki Mescid'e degildir.

Arapça'da اقصی kelimesi: 'en son' anlamina geliyor ve buna göre dünya'nin ötesinde bir yerin olmasi gerekir. Buna göre de Mescid-i Aksa'dan kasit, Sidret'ül-Müntehâ oldugudur.

Ne Kübbet'üs-Sahra, ne de baska bir resimdeki Mescid, Mescid-i Aksa'dir.

Vesselam...

Yorum Gönder

 
Site Meter