15.08.2011
21.06.2011
Mustafa Armağan & Murat Bardakçı V2
Devamı bir sayfa ötede...
26.05.2011
25.05.2011
İlber Ortaylı ile Zaman Kaybolmaz Başlıyor...
Devamı bir sayfa ötede...
24.05.2011
Halil İnalcık İstanbul'da...
SEMPOZYUM PROGRAMI AYDOS KALESİ VE FETİH SEMPOZYUMU
28 MAYIS 2011 CUMARTESİ
SULTANBEYLİ MUHSİN YAZICIOĞLU KÜLTÜR MERKEZİ
10.00 FATİH VE FETİH SERGİSİ AÇILIŞI
10. 15 SEMPOZYUM AÇILIŞ KONUŞMALARI
10.30 AÇILIŞ KONFERANSI
YÖNETEN: Prof. Dr. Mustafa FAYDA
Prof. Dr. Halil İNALCIK (Aydos’un Fethi)
11.00-12.45 BİRİNCİ OTURUM
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Azmi ÖZCAN
Dr. Dr. Ali İhsan ÖZTÜRK (Osmanlı Döneminde Aydos)
Hayri FehmiYILMAZ (Aydos Kalesi ve Mimarisi )
Gülbahar Baran ÇELİK (Aydos Kalesi 2010 Kazısı)
Doç. Dr. Mustafa S. KÜÇÜKAŞCI (İstanbul Kuşatmaları ve Sahabenin İstanbul Seferleri)
Prof. Dr. Feridun EMECEN (Kuşatma Hazırlıkları ve İstanbul’un Fethi)
Prof. Dr. İdris BOSTAN (Fetih Donanması ve Gemilerin Karadan Yürütülmesi)
15.00-16.30 İKİNCİ OTURUM
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Ali AKYILDIZ
Prof. Dr. Abdülkadir ÖZCAN (Fethin Yankıları)
Prof. Dr. İlber Ortaylı (Fethe Bakışlar)
Doç. Dr. Erhan AFYONCU (Fetih Kadrosu)
Dr. Necdet YILMAZ (Fethin Kutlu Askerleri: Ni’melceyş)
Prof. Dr. Mehmet İPŞİRLİ (Fatih Devri İlim Hayatı)
16.45-18.15 ÜÇÜNCÜ OTURUM
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Tufan BUZPINAR
Prof. Dr. Mehmet Akif AYDIN (Fatih ve Hukuk)
Beşir AYVAZOĞLU (Fatih ve Estetik)
Dr. Coşkun YILMAZ (Fethin Anlatılmasında Yeni Yaklaşımlar)
Prof. Dr. Ahmet Emre BİLGİLİ (Sosyal Yapı ve Şehir Kültürü İnşası Açısından İstanbul’un Fethi)
Prof. Dr. Zekeriya KURŞUN (Türkiye ile İslam Dünyası Arasında Bir İletişim Unsuru Olarak Fetih ve Fatih Algısı)
Devamı bir sayfa ötede...
23.05.2011
İkinci Dünya Savaşı'nda Türkler...
Yolunuz bir gün Londra yakınlarındaki Brookwood Mezarlığı'na düşerse, orada yatan 14 Türk hava subayını ziyaret etmeyi sakın ihmal etmeyin. Söz konusu mezarlar, İkinci Dünya Savaşı yıllarında İngiltere'de 300'e yakın arkadaşıyla eğitim gören 14 havacı subaya ait. Bu subaylardan 12'si uçuş sırasında şehit düşmüş. İkisi de trafik kazasında hayatını kaybetmiş. Şehit düşen Türk hava subaylarının hikâyesi günümüzde hâlâ tartışılıyor.
Havacı subaylarımızla ilgili iki iddia var ortada. Bunlardan ilkine göre pilotlarımız Almanya adına casusluk yapıyordu. İngiliz Gizli Servisi'nin Ankara'daki merkezinden Başbakan Winston Churchill'e gönderilen 6 Eylül 1942 tarihli bir gizli mesajda şu ifadeler yer alıyor: "CTU (Savaş uçuş eğitimi) kurslarına katılan bir pilot, ülkemizin hava savunması, savaş uçakları, taktik politikaları, yer savunması gibi konularda tüm gizli bilgileri öğrenme imkanına sahip olur. Yabancıların gizli bilgileri öğrenmelerine izin veremeyiz. Pilotların bir kısmının Almanlar hesabına casusluk yapmak amacıyla gönderilmiş olabileceklerini unutmamak gerekir." Devamı...
Devamı bir sayfa ötede...
16.05.2011
Gülbank-ı Muhammedî...
Devamı bir sayfa ötede...
14.05.2011
Sahipsizler!
Aslında bu bir tarih veya tarihle "direk" bağlantlı bir konu değil ama insanın "neden bu ilgi bizde de yok" dediği şeylerden biri.
ABD işgal ettiği Irak'ta, Afganistan'da ölen askerler için "can alıcı" bir site yapmış. Sitenin amacı şu: Ölenler arkasında nasıl bir yaşam bıraktı? Bunu da odalarını göstererek yapmaya çalışmışlar. Böylelikle geride kalanları unutmamaya çalışıyorlar. Herkese açık bir proje...
Şimdi ülkemize dönelim, şehitlere, gazilere ne gibi vefa borcu ödeniyor, çok çok önemli "kutlama" günlerinde ayakta, güneş altında tutmaktan başka. Cevapsız. Çanakkale Savaşları'nın geçtiği yerleri "açık hava müzesine" döndürme çabaları ortada... Bir yerde bir şeyler eksik ama ne!
Devamı bir sayfa ötede...
Eksi Sozluk ve İlber Ortaylı
İlber Ortaylı malumunuz, Türkiye'ye tarihi sevdiren adam olarak bilinen, Türkiye'de en çok tanınan tarihçimiz. Pervasızlığı, çok bilmişliği, her şeyi beğenmemesi efsane olup çıkmıştır. Eskiden ara ara çıktığı TVlerde şimdi sıklıkla görünmesi bazen tekrara düştüğü anlar olmasına neden olsa da her zaman zevkle dinlediğimiz, saatlerin su gibi akmasına neden olan değerli bir tarihçimizdir.
Öğrencilerinden Ahmet Nezihi Turhan da İlber Ortaylı'nın farklı yönlerini, özelliklerini ve farklı kişilerden portresini merak ederek bir kitap projesine soyunmuş. Ve kitap geçen senelerde neşredildi.
Kitabın içinde Yılmaz Öztuna'dan Beşir Ayvazoğlu'na birçok kişinin kaleminden Ortaylı'nın farklı yönlerini okumanız mümkün. İlginç olan ise, bu tür kitaplarda bugüne kadar rastlamadığımız bir durum, kitapta "ek" bölümde Eksi Sozluk'te İlber Ortaylı" başlığına rastlamak. Kitapta hangi mesajların yer aldığını henüz bilmiyoruz ama Ortaylı'nın Murat Bardakçı'ya rağmen zaman zaman Eksi Sozluk'ten yana taraf olması bundan mıdır bilinmez.
Devamı bir sayfa ötede...
11.05.2011
Bir Başkanın Notları
Ronald Reagan.
ABD'nin 40. başkanı (1981-1989).
Soğuk Savaş döneminin sonlarına gelen başkanlık döneminin çok hızlı ve tartışmalı konularla olduğu bilinen bir durum. İran, SSCB, Latin Amerika, Afrika... ABD'nin her zamanki gibi dünya liderliği rolüne oynadığı yıllar ve tabi ki başkanın aldığı kararlar, günlük düşünceleri, fikirleri, hedefleri, sözleri vs çok mühim. İşte ilginç bir belge, arşivin önemini tekrardan bize hatırlatan, tarihe önemli ve bir o kadar da ilginç bir katkı. Reagan her zaman masasında not kartları tutarmış. (Günümüzde bu anlayışı devam ettiren bazı yaşlı akademisyenlere yer yer rastlamak mümkün) Ve günlük olarak bunlara belli notlar almış.
Ronald Reagan Vakfı da bu notları hikayeleri ile beraber yayımlamaya karar vermiş ve bir kitap olarak çıkartmışlar.
Henüz içeriğini görme fırsatımız olmadı, Türkçeye çevrilir mi meçhul, Türkiye ile ilgili not var mı meçhul ama iki tane kartı sizinle paylaşıyoruz.
Devamı bir sayfa ötede...
9.05.2011
1900'lerde Osmanlı
New York’taki Uluslararası Fotoğraf ve Film Müzesi’nin (George Eastman House International Museum of Photography and Film) sitesinde Fransız Chusseau Flaviens’in 1900-1919 yılları arasında İstanbul’da çektiği fotoğraflar var. Bunlardan seçilmiş 510 fotoğraftan meydana gelen bir bölümünü sitede bulabilirsiniz.
Devamı bir sayfa ötede...
5.05.2011
1. DÜNYA SAVAŞI'NI GÖREN SON GÖZLER KAPANDI...
Devamı bir sayfa ötede...
28.04.2011
Amerikan İç Savaşı-İnteraktif Çalışma
Amerikan İç Savaşı (1861-1865) diğer adıyla Devletler Arası Savaş, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington'daki yönetimi ile bu ülkeden ayrılmak isteyen 11 Güney Eyaleti arasında çıkmış geniş kapsamlı bir iç savaştır diyor Wikipedia ama her zaman kim, kimle, nasıl savaşmıştır aklımızı karıştıran sorulardan biriydi..
History mükemmel bir işe imza atmış ve interaktif şekilde savaşı anlatmış. Bununla da kalmamış, birçok belgesel niteliğinde video koymuş. Bize de hem izlemek hem de öğrenmek düşüyor.
Link
Devamı bir sayfa ötede...
14.04.2011
8.04.2011
Bu fotoğraf kime ait?
Devamı bir sayfa ötede...
4.02.2011
3.02.2011
Muhteşem Yüzyıl Bereketi
Devamı bir sayfa ötede...
29.01.2011
Muhteşem Yüzyıl ve Kürdistan
Ben ki Sultânu’s-selâtîn ve burhânu’l-havâkîn tâc-bahş-i husrevân-i rûy-i zemîn zıllulâh fi’l-ardayn, Akdeniz’in ve Karadeniz’in ve Ru-meli’nin ve Anadolu’nun ve Karaman’ın ve Rum’un ve vilâyet-i Zulkadriyyenin ve Diyarıbekrin ve Kürdistan ve Azerbaycan’ın ve Şam’ın ve Haleb’in ve Mısır’ın ve Medîne’nin ve Kudüs’ün ve külli-yen diyâr-i Arab’ın ve Yemen’in ve dahi nice memleketlerin ki âbây-i kirâm ve ecdâd-i ‘izâmım anarallâhu berâhinehim kuvvet-i kâhireleri ile feth eyledikleri ve cenâb-i celâlet-meâbım dahi tîg-i âteşbâr ve şemşîr-i zafer-nigârım ile feth eyledüğüm nice diyârın sultânı ve pâdişâhı Sultân Bâyezîd Han oğlu Sultân Selîm Han oğlu Sultân Süleymân Hanım.Sen ki, França vilâyetinin kralı Françeskosun:Dergâh-i selâtîn-penâhıma yarar adamın Frangipan ile mektup gönderip ve bazı ağız haberi dahi ısmarlayıp memleketinize düşman müstevlî olup, elân habsde idüğünüzü i‘lâm edüp halâsınız hususunda bu cânibden inâyet ve meded istidâ eylemişsiz, her ne ki demiş iseniz, benüm pâye-i serîr-i âlem-masîrime arz olunup âlâ-sebîl’i’t-tafsîl ilm-i şerîfim muhît olup tamâm ma‘lûmum oldu. İmdî, padişâhlar sınmak ve habs olunmak ‘aceb değildir, gönlünüzü hoş tutup azürde-hâtır olmayasız. Öyle olsa, bizim âbâ-yi kirâm ve ecdâd-i ‘izâmımız nevverallâhu merâkidehim dâimâ def’-i düşmân ve feth-i memâlik için seferden hâlî olmayup biz dahi anların tarîkine sâlik olup herzamanda memleketler ve sa‘b ve hasîn kaleler feth eyleyüp gece gündüz atımız eğerlenmiş ve kılıcımız kuşanılmıştır. Hak subhâne ve ta‘âlâ hayırlar müyesser eyleyüp meşiyyet ve irâdeti neye müte‘allik olmuş ise vucûde gele. Bâkî ahvâl ve ahbâr ne ise mezkûr ademiniz-den istintâk olunup ma‘lûmunuz ola; şöyle bilesiz. Tahrîren fî evâil-i şehr-i âhiru’l-erba‘în li senete isneyn ve selâsîn ve tis‘amiaBi-makâm-i dâru’s saltanat-il ‘aliyye al-Konstantaniyye al mah-miyye al mahrûse.
Hükümdarların sığındığı kapuma elçiniz Frangipan ile mektup gönderip ve bazı ağız haberi dahi ısmarlayıp memleketinizi düşman istilâ edip şu anda hapiste olduğunuzu bildiriyor, kurtuluşunuz hususunda bu taraftan yardım rica ediyorsunuz. Söylediğiniz her şey dünyayı idaresi altında tutan tahtımızın ayaklarına arz olunmuştur. Bütün ayrıntıları ile bilgi sahibi oldum. Padişahlar sınmak ve hapsolunmak hayret edilecek bir şey değildir. Gönlünüzü hoş tutup üzülmeyesiniz. Bu durum karşısında bizim yüce atalarımız –Allah hepsinin mezarlarını nurlandırsın– daima düşmanları püskürtmek ve memleketler fethetmek için, seferden geri kalmamışlardır. Biz de onların yolunda olup her zaman memleketler ve sarp kaleler fetheylemekteyiz. Gece gündüz daima atımız eyerlenmiş ve kılıcımız belimizde kuşatılmış bulunmaktadır. Yüce Tanrı hayırlar bağışlasın. Tanrı’nın istediği ne hususta ise meydana gelir. Bundan başka her türlü durum ve haberler ne ise, gönderdiğiniz adamınızdan sorulup öğrenile, şöyle bilesiniz.Bu yazı 932 yılı rebî‘ülâhir ayının ilk günlerinde (Ocak, 1526) saltanat makamı Konstantaniye’de yazıldı.
Devamı bir sayfa ötede...
27.01.2011
Kanuni'nin Belgrad Seferi / 1521
Devamı bir sayfa ötede...
Harem ve Murat Bardakçı
Prof. Dr. Ahmed Akgündüz'ün tarih gruplarına attığı maili paylaşıyoruz:
Degerli Okuyuclar:
Murat Bardakçı yıllar önce Hürriyet Gazetesinde hakarete varan bir üslupla yaptığı tenkitleri, kendince bir gazete röportajındaki isim hatasını bahane ederek ısıtıp ısıtıp okuyucunun önüne koyuyor. Okuyucularımızın ısrarı üzerine, ona cevap olsun diye değil, merak edenlerin okuması için o gün verdiğimiz cevapları aynen tekrar ediyoruz.
Sayın Murat Bardakçı’nın, Osmanlı’da Harem adlı eserimizle ilgili bir sayfalık tenkit yazısı çıktı. Bu yazı, bize göre çok güzel noktalara değinmek ile beraber, bazı hususlarda yine çarpıtmalarla doludur. Önemli olanlarından biri iki misal verelim:
1) Haremde bulunan cariyelerin tamamının hizmetçi olduğunu, ibadetle meşgul olduklarını ve hiç bir şekilde Padişahın bunlarla cinsî hayat yaşamadığını Kitabın hiç bir yerinde zikretmedik. Bilakis, bu zamana kadar bir iftira mahiyetinde yazılan ve ileri sürülen, Padişahların yüzlerce kadınla ve Haremdeki bütün cariyelerle karı-koca hayatı yaşadığı iddiasının doğru olmadığını ifade ettik.
Osmanlı Sarayında Harem denilen Padişahın evinde herhalde Padişah kızlarının ve hanımlarının yemek yapmasını ve çamaşır yıkamasını bekleyemezsiniz. Elbette ki bunlar bu işleri yapamayacağına göre, bunları yürüten hizmetliler olacaktır. Bu hizmetliler de günümüzde olduğu gibi, kadın erkek karışık değil, sadece kadınlardan olacaktır. Hür kadınlar bu işi görmeyeceklerine göre, o zaman köle olan kadınlar yani câriyeler bu işleri göreceklerdir. İşte Osmanlı Hareminde sayıları 50’yi, 70’i ve bazen da 400-500’ü bulan câriyeler, bu manada kadın hizmetlilerdir. Bu gün evinize gelen hizmetli bir kadınla veya temizlikçi bir hanımla ev sâhibinin cinsî münâsebet kurması ne kadar çirkin ise, Padişahların da bu manada cariyelerle cinsî münâsebet kurmaları o kadar çirkindir. Elimizde Haremdeki çamaşırhânede ne kadar, mutfakta ne kadar ve sairede ne kadar câriye çalıştığı listeleri ile mevcuttur. Şu anda Çankaya Köşkünde ne kadar kadın görevli bulunduğu malumdur; ama Sayın Cumhurbaşkanının bunlar ile aile hayatı yaşadığını kimsenin ileri dahi süremeyeceği de çok iyi bilinmektedir.
Câriyelerin ikinci çeşidi ise, mâliklerinin ve sâhiplerinin hem intifâ‘ ve hem de istifrâş hakkına sahip olduğu cariyelerdir. Bunlar, bir nevi nikâhlı eş durumundadırlar. Cinsî hayat yaşadığı eşinden başkasına haramdırlar. Erkekler bunlara da kendi karısı gibi mu‘âmele etmek zorundadırlar. Bunlardan çocuk sâhibi olunca, ümm-i veled adını alırlar ve artık başkasına satılamazlar. Hür adamın çocuğunu doğurduklarından hürriyetlerine kavuşurlar ve beylerinin vefâtından sonra hürriyetlerini elde ederler. Hür kadınlardan farkları, nikâh akdi yapılmadığı sürece, dörtten fazla kadınla evlenme sınırının olmayışıdır. Bu câriyelerle, nikâh yaparak tamamen eş durumuna getirmek de mümkündür. Ancak başta Hanefi mezhebi olmak üzere, Kur’an’ın konuyla ilgili âyetine dayanan çoğu hukukçular, hür kadın varken, bu çeşit cariyelerle nikâh yapmayı tavsiye etmemişlerdir.
Osmanlı Hareminde bulunan câriyelerin çok azı bu çeşit câriyelerdir. Daha da önemlisi, Osmanlı Padişahları, Fâtih Sultân Mehmed’e kadar hür kadınlarla evlilik yapmışlardır. Fâtih’den sonra gelen Padişahlar, iki üç evlilik müstesnâ, hür kadınlarla değil, ikinci gruba giren câriyelerle evlenmişler ve bazen da nikâh yapmışlardır.
Mesele, hakkında 472 sayfalık kitap yazılmasına ve bu konu yanlış değerlendirildiği için Kitabın içinde iki defa tekrar edilmesine karşılık anlaşılamayınca, elbette ki konuyu soran Cumhurbaşkanına edeb dairesinde ve meseleyi anlatmak için böyle bir misal verilmesinde gayr-ı ilmîlik veya Cumhurbaşkanlığı makamına saygısızlık göremiyoruz. Asıl değerlendirmeyi, şuurlu okuyuculara bırakıyoruz.
2) Sayın Murat Bardakçı’nın Aşk Mektupları adı altında zikrettiği mektuplar, hem karı-kocanın birbirine yazdığı ve gizli kalması gereken yazılardır ve hem de buna rağmen gayr-i meşru bir ifadeye ve hatta kendisinin seçip de naklettiği mektuplarda dahi edebe aykırı kelimelere rastlamak mümkün değildir. Yoksa aşk denilen olgunun, Müslümanlarda olmadığını söyleyen yoktur. Belki meşru dairede olduğunu ve bugünkü gibi gayr-i meşru aşkların yaşanmadığını söyleyen vardır. Bir de Sayın Bardakçı’nın naklettiği ve aşk mektupları dediği şeyler, I. Abdülhamid’in kendi hanımı yani Baş Kadın Efendisi olan Hatice Ruh Şah’a yazdığı mektuplardır. Bugün bile, bir insanın kendi hanımına yazdığı gizli mektuplar açıklansa, elbette ki umuma göre ayıplanabilecek bazı cümle ve kelimeler bulunabilir. Hâlbuki bu zikredilen mektuplarda şer‘an yasak olan bir ifade yoktur.
Osmanlı Padişahları ve haremde yaşayan kadınlar da insandır. Bunlar da hem sevecek ve hem de sevdiklerini kıskanacaklardır. Dolayısıyla insanlık gereği aralarında geçen bazı sürtüşmeleri veya aralarında alınıp verilen ve Osmanlı Devleti yıkılıncaya kadar aileye has kalan özel arşivlerdeki muhabbet mektuplarını, hep menfi manada değerlendirmek veya bunlar arasından suiistimal edilebilir birini seçip hepsine teşmil etmek doğru değildir.
3) İslam toplumlarında ve dolayısıyla Osmanlı cemiyetinde, fertler, cinsî münâsebet konusunda, edebe ve meşruiyete aykırı olmayacak şekilde elbette ki bilgilendirilmiştir. Sayın Murat Bardakçı’nın zikrettiği ve bir kısmına bizim de atıf yaptığımız kitaplar, cimâ‘ın âdâbı başlığı altında âdâb-ı muâşeret veya tahsîsen bu konuya ait telif edilen kitaplarda belirtilen hususları ihtiva etmektedir. Elbette ki hem Kur’an’da, hem sünnette ve hem de bunlardan ilhâm alan İslâm âlimlerinin eserlerinde cimâ‘ yani cinsî münâse-betle ilgili bilgiler olacaktır. Cinsî hayatın makul ölçüler içerisinde ve meşru dairede yürümesinin şartı da budur. Eğer İbrahim Hakkı’nın Ma‘rifetnâme’sine ve Kabusnâme’nin ilgili bahislerine Sayın Bardakçı atf-ı nazar edebilirse, meşru dairede ve ancak her şeyi açıklayacak şekilde yani onun tabiriyle sansürsüz bir tarzda cinsî bilgilerin verildiğini görecektir. Bu, tamamen sıhhî ve ilmî olan bilgilerle bugünün seks dergilerini ve cinselliği suiistimalini kıyaslamak mümkün değildir.
4) Sayın Murat Bardakçı’nın yazısının dörtte birini teşkil eden ve bir çıplak cariye görüntüsü adı altında okuyuculara sunduğu resmin kaynağını açıklamasını arzu ediyoruz. Zira bu ve benzeri resimlerin tamamen Avrupalı seyyâhlarca ve ressâmlarca çizilmiş hayalî resimler olduğunu, insaflı olan bütün araştırmacılar kabul etmektedirler.
Yine bu sebepledir ki, Topkapı Sarayı resim galerisinde mevcut olan Hurrem Sultân’ın muhtelif tablolarıyla kızı Mihrimah Sultân ve Gülnüş Sultân’a ait resimlerin otantik (güvenilir) olup olmadıkları üzerinde haklı olarak durup düşünmemiz icabetmez mi?
Cumhuriyet döneminde haremle ilgili olarak kaleme alınan kitaplarda yer alan veya kitap kapaklarını teşkil eden gayr-i meşru resimlerin tamamı, batılı ressâmların hayal ürünleridir. Mesela Meral Altındal’a ait Osmanlı’da Harem adlı kitabın kapağındaki çıplak resim, Karl Briullov’a ait olduğu gibi, aynı yazarın Osmanlı’da Kadın adlı kitabının kapağındaki çıplak resim de Camille Rogier’e aittir.
Sayın Bardakçı, Kitabımızın ikinci baskısında kendisinden istememize rağmen, tenkit yazısında kullandığı çıplak cariye resminin kaynağını henüz açıklamadı. Ancak biz açıklamak istiyoruz ve diyoruz ki, bu da tamamen Avrupalı bir ressâmın hayal ürünü olan bir resimdir. Bu resim, Jean-Auguste Dominique Ingres, La Grande Odalissque, sh. 180’den alındığını, Sayın Alev Lytle Croutier kayd etmektedir. Yani tamamen Avrupalı bir ressâmın hayal ürünüdür.
Netice itibariyle İslâm Hukukundaki şer‘î hükümler nazara alınarak ve bu zamana kadar yapılan çalışmalar elden geldiğince değerlendirilerek kaleme alınan "Osmanlı’da Harem" adlı eserimiz daha da tartışılmaya devam edecektir. Ancak tenkitlerini bize yöneltenlerin, insaflı olmalarını, eseri iyice inceledikten sonra tenkitlerini yapmalarını istirham ve imlâ hataları konusundaki eksikliklerin yeni baskıda giderileceğini ifade ediyoruz. Ayrıca kitabın muhtelif yerlerinde açıkladığımız gibi, Osmanlı Padişahlarının masum olmadıklarını ve bir kısmının meşru dairede bazı suiistimalleri yapmış olabileceğini ve ancak bir iki insanın suiistimalinin bütün bir nesle teşmil edilemeyeceğini ve hele hele tamamen dindar olan bu insanların cinsî sapık aslâ ilan edilemeyeceğini ve bu zamana kadar cariyelik ve haremle ilgili yazılanların çoğunluğunun çarpıtma ve tahrîfatlarla dolu olduğunu ifade etmek istiyoruz.
Böyle bir kitabın, bütün gayesi İslâmı ve Osmanlı Devletini kötülemek olan bazı kalemleri memnun etmesini beklemek ise, elbette ki safdillik olacaktır. Belgeler konuştukça, bir kısım tabular da yıkılacaktır.".
Prof. Dr. Ahmed AkgunduzDevamı bir sayfa ötede...
Murat Bardakçı & Ahmed Akgündüz
Devamı bir sayfa ötede...
Teyfur Erdoğdu & Murat Bardakçı
Devamı bir sayfa ötede...
14.01.2011
Kanuni Sultan Süleyman'ın Seferleri
Devamı bir sayfa ötede...
MUHTEŞEM HATALAR 3
"Osmanoğlu soyadını gururla taşıyoruz." diyor Ayşe Adile Nami Osmanoğlu Tars. "Dedelerimiz bu ülke için hep güzel işler yapmışlar." diyerek başlıyor babasını anlatmaya: "Babamın Fransa'da çok iyi bir işi vardı. Hastanelere radyoloji merkezleri kuruyordu. Yasak kalkınca ilk gelenlerden biriydi. Çünkü vatanını çok seviyordu. Annesi Ayşe Sultan hep İstanbul'u anlatırmış. Saray hikâyeleriyle büyümüş babam. 1974'te Türkiye'ye geldi. Bir yıl sonra da vatandaşlık aldı."
Devamı bir sayfa ötede...
13.01.2011
MUHTEŞEM HATALAR 2
Devamı bir sayfa ötede...
7.01.2011
MUHTEŞEM HATALAR 1
Devamı bir sayfa ötede...
1.01.2011
2/5
Şu ara Türkiye'de iki dil tartışılırken, bir zamanlar, 1891'de, Osmanlı'da kullanılan bir takvim: 5 dilli.
kaynak: maviboncuk.
Devamı bir sayfa ötede...